poniedziałek, 5 grudnia 2011

Panna cotta



Składniki:

500 ml śmietanki (30 lub 36 %)
80 g cukru
pół szklanki gorące wody
4 łyżeczki żelatyny w proszku
laska wanilii
łyżka rumu (ja zamiast rumu użyłam syropu cynamonowego)

Żelatynę należy bardzo dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie.
Śmietankę  należy powoli gotować razem z cukrem, i ziarenkami z wanilii. Gdy cukier się rozpuści, należy zagotować całość i zdjąć z ognia. Do gorącej śmietanki wlewamy wodę z żelatyną, rum (lub syrop cynamonowy) i dokładnie mieszamy. Całość rozlewamy do foremek/ filiżanek i zostawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc w lodówce. Aby panna cotta gładko wychodziła z foremek należy na kilka sekund włożyć foremkę do gorącej wody. Gdy potrzymamy ją za długo, panna cotta trochę się rozpłynie, dlatego należy uważać, jeśli zależy nam na tym, aby deser pięknie się prezentował.


Smacznego!

Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz