sobota, 11 lutego 2012

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą i płatkami migdałowymi


Ciasto cytrynowe z białą czekoladą i płatkami migdałowymi

inspirowane http://www.makelifeeasier.pl/inne/wilgotne-ciasto-cytrynowe-z-kawalkami-bialej-czekolady-i-mielonymi-migdalami/ 

Składniki:
200 gram masła
4 jajka
250 gram mąki
150 gram cukru
50 gram mielonych płatków migdałowych
starta skórka i sok z 2 cytryn
1 tabliczka białej czekolady (pokruszona)
2 łyżki proszku do pieczenia


Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryn oraz pokruszoną drobno białą czekoladę. Ponownie starannie mieszamy. Przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.


 Wczorajsze kuchenne czary :) Jak dla mnie wystarczająco słodkie. Idealne do herbaty z cytryną i rozmów do 1 w nocy. Z niektórymi ludźmi coraz trudniej po prostu  umówić się i spotkać, wszyscy coraz bardziej zabiegani... ale na tych, którzy znajdują czas, czeka ciasto :) A o czym są te nocne młodych Polaków rozmowy? To się nawet filozofom nie śniło ;D


Asia

5 komentarzy:

  1. Jak zwykle wyuzdane ciasto ;D, Joanno to jak najbardziej majstersztyk...... noi ta rozmowa xD

    OdpowiedzUsuń
  2. "I'm sexy and I know it" --> i moje wypieki też takie są ;D

    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytryna, biała czekolada, migdały... I'm totally in love :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis też od razu się zakochałam. Ale trzeba dopiero spróbować, aby ta miłość dojrzała ;)

    A.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwie łyżki czy dwie łyżeczki proszku?

    OdpowiedzUsuń