środa, 25 kwietnia 2012

Linguine z kaparami i suszonymi pomidorami

Dziś na moim blogu włoskie inspiracje. Jak zwykle nie trzymając się ścisłych proporcji zabieram Was w krainę linguine z kaparami i suszonymi pomidorami :)



Makaron linguine
Pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
Mieszanka ulubionych ziół (ja używam mieszanki suszonej bazylii, pietruszki, suszonych pomidorów oraz pieprzu)
Kapary (w ilości wg uznania, gdyż nie każdy jest ich fanem)
Suszone pomidory (pół słoiczka)
Orzeszki piniowe
Oliwa z oliwek

A zatem... podsmażamy na oliwie pokrojonego w kawałki kurczaka, dodając zioła oraz pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Uważamy aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy kapary i pokrojone w paseczki suszone pomidory ze słoika. Smażymy chwilę.
W tym czasie gotujemy makaron. Gdy jest gotowy, nakładamy na talerz, dodajemy kurczaka i resztę cudów, a na koniec posypujemy orzeszkami piniowymi. Oczywiście listki bazylii mogą stanowić doskonałe zwieńczenie dania, zdobiąc i świetnie smakując.

A zatem prosto, pysznie, po włosku! :)


Smacznego życzy

Asia :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ten przepis!!! Pięknie wygląda na zdjęciu- każdy by się rozsmakował w tym daniu.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio ochota na kuchnię włoską nie opuszcza mnie ani na chwilę :) Może to urok wiosennie zielonej bazylii na parapecie? :)

    Pozdrawiam :*

    Asia

    OdpowiedzUsuń