piątek, 3 sierpnia 2012

Zupa koperkowa, czyli sierpniowe must cook

Stworzyłam sobie na lato tajemną listę potraw, na której znalazła się zupa koperkowa. Znalazła się wśród potraw, które po prostu muszę ugotować :) Względem zupy koperkowej dokonałam swego dzieła wczoraj, a efekt pragnę Wam zaprezentować.

  

Składniki:
2 litry wody lub bulionu warzywnego
4 duże ziemniaki
1 średnia marchew
1 średnia cebula
duży pęczek kopru
3 łyżki śmietany
sól
pieprz

Wykonanie:
Podsmażamy w garnku posiekaną drobno cebulkę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, po czym zalewamy bulionem. Dodajemy koper i gotujemy wszystko razem. Gdy warzywa się już ugotowane, miksujemy zupę blenderem. Następnie gotujemy jeszcze chwilę dodając pieprz i sól do smaku, oraz zabielając śmietaną. Dekorujemy koperkiem.

Smacznego :)

Asia

2 komentarze:

  1. OOOO to jest przepis dla mnie. Prosty i wszystko jasne. Z pewnością skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lauro, polecam zatem gorąco i mam nadzieję, że Twojej rodzince będzie smakowało :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń