niedziela, 15 stycznia 2012

Racuchy z jabłkami


Dziś postanowiłyśmy zrobić z mamą racuchy. Skorzystałyśmy z przepisu znalezionego na moim ulubionym blogu White Plate. Oryginalny przepis znajdziecie właśnie tam, my natomiast podwoiłyśmy proporcję następująco (i wyszła ogromna góra racuchów):

500 g mąki pszennej
8 g drożdży świeżych (lub szczypta drożdży instant) - Kiedy nie mam czasu, używam 10-12 g drożdży świeżych, przyp. L
1 łyżka cukru
500 ml mleka
4 jajka
30 g tłuszczu (płynnego masła lub oleju roślinnego)
szczypta soli
olej do smażenia
3 jabłka

Polecamy też dodanie do ciasta spirytusu. Wtedy racuchy nie "piją" tak bardzo tłuszczu.

Sposób wykonania znajdziecie u Liski: http://whiteplate.blogspot.com/2011/01/racuchy-z-jabkami.html


Smacznego!

Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz