wtorek, 10 lipca 2012

Pierogi z borówkami


Pełnia lata i owoce prosto ogrodu. Po akcji wyrywania chwastów zebrałam do kubeczka borówki amerykańskie z myślą o prawdziwie wakacyjnych pierogach.Owoce z przydomowego krzaczka czynią każde danie naprawdę ekologicznym i pysznym. Jest to również najprostsza inspiracja do zrobienia pierogów. Mąka, woda, owoce.


Aby zrobić ciasto należy zagnieść mąkę w wodą, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Późnij wystarczy rozwałkować ciasto, wyciąć z niego krążki, nałożyć do nich borówek z cukrem i uformować pierogi.


Pierogi wrzucamy do gorącej wody, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze kilka minut. Dziś zjadłam swoją porcję po prostu z cukrem i dodatkową porcją owoców, ale świetnie smakują również z jogurtem lub sklarowanym masełkiem. Zapewne każdy zna swoją ulubioną opcję :)

Smacznego!

Asia

2 komentarze:

  1. wyglądają pysznie, poproszę na wynos

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie otworzyłam żadnego punktu z pierogami na wynos ;D Ale cieszę się, że moje pierogi wzbudzają takie pragnienia ;)

    Asia

    OdpowiedzUsuń